Kalf de Gaech

Kegel- en Partycentrum

Net als bij bowlen is kegelen een spel waarbij je met een bal een aantal kegels omver probeert te gooien. Er zijn echter een aantal verschillen.

De bal:

De kegels en de bal zijn vaak van kunststof. Een kegelbal heeft ongeveer hetzelfde formaat als dat van een bowlingbal (max ø240mm), meestal zelfs iets groter. Het grootste verschil tussen een bowlingbal en een kegelbal is het aantal gaten dat er in zit. Een kegelbal heeft maar een gat waar je alleen je duim in steekt.

De baan:

Een ander groot verschil tussen bowlen en kegelen is de baan waarop men speelt. Een kegelbaan is namelijk maar 30 tot 30,5 centimeter breed. De lengte van de baan is net als bij bowlen rond de 20 meter.

Het spel:

Met de kegelbal moeten de 9 kegels aan het einde van de baan in één keer allemaal omgegooid worden. Het aantal kegels dat in een keer wordt omgegooid is beslissend voor het aantal punten van die worp. Er mag dus geen twee maal gegooid worden.

Kegelen wordt ook gespeeld als een sport waarbij je met een houten bal (zonder gaten, i.t.t. bowling) een aantal pins moet omkegelen. Dit wordt gespeeld op een houten baan. Vooral in Duitsland is dit spel populair.

Koninklijke Nederlandsche Kegel Bond

 

Copyright © 2014 Kegel- en Partycentrum Kalf de Gaech.